Πρόεδρος Βουλής Λιβύης: Παράνομο το μνημόνιο με Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες

Παράνομο χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων της Λιβύης, Ακίλα Σάλεχ, το μνημόνιο που υπεγράφη σήμερα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Λιβύης και της Τουρκίας για τους υδρογονάνθρακες.

Όπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει καμία εξουσιοδότηση. Το πολιτικό αδιέξοδο στη Λιβύη εμποδίζει τις προσπάθειες για τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών και απειλεί να βυθίσει τη χώρα ξανά σε σύγκρουση.

 

Οι υπουργοί Εξωτερικών Λιβύης και Τουρκίας υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στα λιβυκά ύδατα, τρία χρόνια μετά το μνημόνιο θαλάσσιας οριοθέτησης, που προκάλεσε την οργή της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Υπογράψαμε ένα μνημόνιο κατανόησης για την αναζήτηση υδρογονανθράκων στα χωρικά ύδατα της Λιβύης καθώς και στο λιβυκό έδαφος, από μικτές τουρκολιβυκές εταιρείες», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τη Λίβυα ομόλογό του Νάιλα Αλ Μανγκούς.

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Τουρκία στάθηκε πάντα στο πλευρό της Λιβύης και του λαού της σε στιγμές ανάγκης, σημειώνοντας ότι η χώρα του θα συνεχίσει να στηρίζει τη Λιβύη χωρίς κανένα δισταγμό.

Η τουρκική αντιπροσωπεία που μετέβη στην Τρίπολη για συνομιλίες για διμερείς σχέσεις και περιφερειακά ζητήματα αποτελείτο, εκτός από τον Τούρκο ΥΠΕΞ, τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ, τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, τον υπουργό Εμπορίου Μεχμέτ Μους, τον διευθυντή Επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν και τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν.

Ερωτηθείς για μια πιθανή αντίδραση από την Ελλάδα και τη Γαλλία μετά την υπογραφή των τελευταίων συμφωνιών, ο Τσαβούσογλου είπε ότι τρίτες χώρες δεν έχουν δικαίωμα να παρεμβαίνουν σε συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών.

«Αυτά τα μνημόνια είναι ζήτημα μεταξύ δύο κυρίαρχων χωρών, είναι ωφέλιμα και για τις δύο, και άλλες χώρες δεν έχουν δικαίωμα να ανακατεύονται σε αυτά τα θέματα» είπε, λέγοντας «δεν έχει σημασία τι σκέφτονται».

 

Η Λίβυα ΥΠΕΞ, από την πλευρά της, χαιρέτισε την «πολύ σημαντική» συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα, λέγοντας ότι εξυπηρετεί «τα συμφέροντα και των δύο χωρών» και είναι πιθανό να συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην άμβλυνση των ελλείψεων φυσικού αερίου που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Νωρίτερα σήμερα, διπλωματικές πηγές από την Αθήνα είχαν καταστήσει σαφές ότι «το ζήτημα της φερόμενης ως κυοφορούμενης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία, παρακολουθείται στενά» και ότι «θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της».

Κατά τις ίδιες διπλωματικές πηγές, «ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας» και σε αυτό το πλαίσιο «δεν θα επιτραπεί η παραβίαση» της εν λόγω ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας.

Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, υπογράμμιζαν διπλωματικές πηγές, σημειώνοντας ότι το υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνάντησε σήμερα, από την πλευρά του, τον πρέσβη της Γαλλίας Πατρίκ Μεζονάβ στην Αθήνα, με τον οποίο συζήτησαν σχετικά με τις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη

πηγή  kathimerini