Οι 3 λόγοι για να κάνει πόλεμο η Τουρκία

Το μεγάλο ερωτηματικό, η στάση του Ερντογάν
Αν υπάρχει ένα ερώτημα που κυριαρχεί παντού στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, αυτό είναι αν θα κάνει πόλεμο η Τουρκία.

Θες γιατί οι απειλές έχουν κλιμακωθεί, θες γιατί η οικονομία της γείτονος είναι προβληματική, θες γιατί ο Ερντογάν πρέπει να κερδίσει τις εκλογές πάση θυσία; Ο κόσμος αναρωτιέται αν θα… φορέσει τις παλάσκες.

Και μη νομίζετε ότι δεν κάνουν συνεχώς αναλύσεις και οι πολιτικοί μας.

Για παράδειγμα, διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι είναι τρία τα πιθανότερα σενάρια πρόκλησης έντασης από την πλευρά της Τουρκίας.

Η πρώτη περίπτωση είναι να δημιουργηθεί μια πρωτοφανής προσφυγική κρίση στα πρότυπα του 2020 στον Εβρο. Ένα μαζικό κύμα προσφύγων και μεταναστών δηλαδή που θα «σπρωχτεί» προς τα ελληνικά σύνορα.

Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι, όχι μόνο οι στρατιώτες αλλά και οι ακρίτες μας είναι σε καθημερινή επιφυλακή.

Το δεύτερο σενάριο που εξετάζεται είναι το στήσιμο ενός σκηνικού «Ιμίων». Δηλαδή κάποιοι… δημοσιογράφοι ή ψαράδες, ιδιώτες τέλος πάντων κι όχι τούρκοι στρατιώτες, να ανέβουν σε ελληνικό έδαφος, με… ενορχήστρωση από την Αγκυρα. Αλλά, όπως λένε στην Αθήνα, αυτή τη φορά δεν θα πάρει κανένας άνεμος, καμιά σημαία.

Το τρίτο σενάριο πρόκλησης προβλέπει την έξοδο ερευνητικού πλοίου στα δυτικά του 28ου μεσημβρινού ή νότια της Κρήτης, για λογαριασμό υποτίθεται της Λιβύης. Βέβαια, η απόρριψη του τουρκολυβικού συμφώνου από το κοινοβούλιο της Λιβύης ίσως δυσκολεύει αυτό το σενάριο.

Για να δούμε. Θα επαληθευτεί κάποιο από αυτά τα «μαύρα» σενάρια…

Πηγή: ΟΤ