Όλα τα κουνούπια τσιμπάνε εσάς; Δείτε γιατί συμβαίνει

Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι πράγματι ορισμένα άτομα είναι «μαγνήτες» κουνουπιών και σχετίζεται με τη μυρωδιά τους.

Οι ερευνητές εντόπισαν ότι αυτοί που προσελκύουν τα περισσότερα κουνούπια παράγουν μεγάλη ποσότητα συγκεκριμένων ουσιών στο δέρμα, οι οποίες σχετίζονται με την μυρωδιά. Και δυστυχώς, διαπίστωσαν ότι όσοι προσελκύουν κουνούπια, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπορέσουν να το αποφύγουν ποτέ. Σημειώνεται πως τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cell.

«Εάν έχετε υψηλά επίπεδα αυτών των ουσιών στο δέρμα σας, θα είστε αυτά τα άτομα στο πικνίκ που θα έχουν όλα τα τσιμπήματα», τόνισε στο Associated Press μία εκ των συντακτών της έρευνας, η Leslie Vosshall, νευροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο Rockefeller της Νέας Υόρκης. Η ίδια σημείωσε πως υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με το ποιος προσελκύει περισσότερα κουνούπια, αλλά δεν υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις.

Το πείραμα
Για τη διενέργεια των πειραμάτων, οι ερευνητές έβαλαν τις μυρωδιές των συμμετεχόντων να «ανταγωνιστούν», όπως εξήγησε μία από τους συγγραφείς της έρευνας, η Maria Elena De Obaldia. Ειδικότερα ζητήθηκε από 64 εθελοντές από το πανεπιστήμιο και τη γύρω περιοχή να φορέσουν νάιλον καλσόν στους πήχεις τους, ώστε να «αποθηκεύσουν» τη μυρωδιά του δέρματός τους. Τα καλσόν τοποθετήθηκαν σε ειδικά δοχεία στο τέλος ενός μεγάλου σωλήνα, όπου διοχετεύθηκαν στη συνέχεια δεκάδες κουνούπια. «Ουσιαστικά έτρεχαν στα πιο ελκυστικά αντικείμενα. Ήταν αμέσως πολύ ξεκάθαρο», δήλωσε η De Obaldia στο Associated Press.

Αποκλείοντας σταδιακά τα αντικείμενα, η διαφορά ήταν τεράστια. Ο μεγαλύτερος «μαγνήτης» ήταν περίπου 100 φορές πιο ελκυστικός σε σχέση με το άκρως αντίθετο.

Στο πείραμα χρησιμοποιήθηκαν τα λεγόμενα κουνούπια τίγρεις (Αηδής ο αιγυπτιακός), τα οποία μεταδίδουν ασθένειες, όπως δάγκειο πυρετό, τσικονγκούγια και κίτρινο πυρετό. Η Vosshall αναμένει αντίστοιχα αποτελέσματα και από άλλες έρευνες και τονίζει ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν αρκετές, ώστε επιβεβαιώσουν τα ευρήματά της.

Πραγματοποιώντας το πείραμα στα ίδια άτομα σε βάθος ετών, η έρευνα κατέληξε ότι αυτές οι μεγάλες διαφορές εμμένουν, όπως εξήγησε ο νευρογενετιστής Matt DeGennaro. «Οι μαγνήτες των κουνουπιών φαίνεται πως παραμένουν μαγνήτες κουνουπιών», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Associated Press o ίδιος.

Τι προτιμούν τα κουνούπια
Οι ερευνητές εντόπισαν έναν κοινό παράγοντα στους συμμετέχοντες: οι άνθρωποι «μαγνήτες» συγκέντρωναν υψηλά επίπεδα ορισμένων οξέων στο δέρμα. Αυτές οι «λιπαρές ουσίες» είναι μέρος του φυσικού ενυδατικού στρώματος στο δέρμα και οι άνθρωποι τις παράγουν σε διαφορετικές ποσότητες, δήλωσε η Vosshall. Τα φυσιολογικά βακτήρια που ζουν στο δέρμα καταναλώνουν αυτά τα οξέα και παράγουν μέρος της μυρωδιάς του δέρματός μας, εξήγησε στο AP.

Δεν μπορεί κάποιος να ξεφορτωθεί αυτά τα οξέα χωρίς να βλάψει την υγεία του δέρματός του, δήλωσε η Vosshall. Ωστόσο, η έρευνα ενδέχεται να βοηθήσει στην εύρεση νέων μεθόδων για την απομάκρυνση των κουνουπιών.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές απέδειξαν ένα ακόμη σημείο, καθώς πειραματίστηκαν και με κουνούπια, τα οποία είχαν παραποιημένη την αίσθηση της όσφρησης. Παρ’ όλα αυτά συνέχισαν να προσελκύονται από τα ίδια αντικείμενα. «Τα κουνούπια είναι ανθεκτικά», τόνισε η Vosshall.

πηγή Associated Press