Αίγυπτος: Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τέσσερις τάφους φαραώ και μια μούμια

Μια σημαντική ανακάλυψη τεσσάρων τάφων των φαραώ και μίας μούμιας άνω των 4.000 ετών στη Σακάρα, κοντά στο Κάιρο, ανακοίνωσε σήμερα η Αίγυπτος.

Συγκεκριμένα, στη νεκρόπολη της Σακάρα, που είναι γνωστή για τη διάσημη πυραμίδα με βαθμίδες του φαραώ Ζοζέρ, οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως αυτούς τους σφραγισμένους τάφους της 5ης και της 6ης δυναστείας, από το 2.500 έως το 2.100 προ Χριστού.

Οι βαθιές αυτές κοιλότητες, διακοσμημένες με χρωματιστές σκηνές από την καθημερινότητα, ήταν η τελευταία κατοικία του Χνουμντζέντεφ, του μεγάλου ιερέα του φαραώ Ούνας, η διακοσμημένη πυραμίδα του οποίου βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, του Μέρι, του φύλακα των μυστικών του βασιλιά, του Μέσι, μεγάλου ιερέα του φαραώ Πεπί Α’ και του Φετέκ, αντιγραφέα και δικαστή, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γνωστός Αιγύπτιος αρχαιολόγος Ζάχι Χάουας.

Στη διάρκεια των ανασκαφών, 15 μέτρα κάτω από τη γη, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια σαρκοφάγο από ασβεστόλιθο «στην ακριβή κατάσταση που την είχαν αφήσει οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πριν από 4.300 χρόνια» δήλωσε ο Χάουας.

Αίγυπτος: Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τέσσερις τάφους φαραώ και μια μούμια-1
AP Photo

Ανοίγοντάς τη, ανακάλυψαν μια μούμια καλυμμένη με χρυσό, «μία από τις πιο παλιές και καλύτερα διατηρημένες της Αιγύπτου, με εξαίρεση τις βασιλικές μούμιες» διευκρίνισε ο αρχαιολόγος.

Η νεκρόπολη της Σακάρα, λίγο παραπάνω από 15 χλμ. νότια των διάσημων πυραμίδων της Γκίζας, ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, καθώς η πυραμίδα του Ζοζέρ, που κατασκευάστηκε περίπου το 2.700 π.Χ. από τον αρχιτέκτονα Ιμχοτέπ, θεωρείται ένα από τα πιο αρχαία μνημεία στην επιφάνεια της γης.

Η Αίγυπτος έχει προβεί τους τελευταίους μήνες σε πολλές μεγάλες ανακοινώσεις, κυρίως στη Σακάρα, αλλά και στο Λούξορ. Προχθές, Τρίτη, το Κάιρο ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε στην πόλη αυτή της νότιας Αιγύπτου τις θρυλικές Θήβες των φαραώ, τα ερείπια «μιας ολόκληρης ρωμαϊκής πόλης» που χρονολογούνται από τους πρώτους αιώνες μετά Χριστόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters