Επιμένει ο δήμαρχος Ύδρας για το φορτωμένο γαϊδουράκι: «Γίνεται 200 χρόνια στο νησί – Δεν παραβιάζεται καμία νομοθεσία»

Τι απαντά η δημοτική Αρχή της Ύδρας για τις εικόνες με τα υπερφορτωμένα γαϊδουράκια

Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι εικόνες από την Ύδρα με το γαϊδουράκι να κουβαλάει ένα ολόκληρο ψυγείο.

Δεν είναι γαϊδούρια αλλά μουλάρια που μπορούν να σηκώσουν μέχρι 100 κιλά και από την προανακριτική εξέταση που διεξήχθη, το ψυγείο ζύγιζε 67 κιλά», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο δήμαρχος της Ύδρας τονίζοντας ότι στο νησί δεν υπάρχει δυνατότητα να μεταφερθεί ούτε άνθρωπος ούτε εμπορεύματα με άλλον τρόπο.

Από την πλευρά της, η δημοσιογράφος και διευθύντρια του Zero Stray Pawject, Σταματίνα Σταματάκου τόνισε ότι «δεν μπορεί να είναι κανονικότητα να βλέπεις ένα ζώο με ψυγείο επάνω του, να μην μπορεί καν να ισορροπήσει» και επέμεινε ότι έχει φτάσει η ώρα αποφάσεων για το κατά πόσο μπορούμε και χρειαζόμαστε πραγματικά να συντηρούμε ζώα εργασίας εν έτει 2023.

Η Σταματία Σταματάκου είπε ότι «πριν από ένα χρόνο στη ΔΕΘ έθεσε στον πρωθυπουργό ερώτημα για συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο αποκλειστικά και μόνο για τα ιπποειδή» αφού ο νόμος 4830 λειτουργεί ως ομπρέλα προστασίας για όλα τα ζώα, αλλά λειτουργεί στο μετά, όχι στο πριν».

«Είναι κουλτούρα και καθημερινότητα»
Στην Ύδρα, όχι μόνο είναι κουλτούρα και καθημερινότητα, είναι και αναγκαιότητα. Το νησί εκτός από τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας τροχοφόρων, έχει την πόλη του αμφιθεατρικά χτισμένη και γεμάτη σκαλοπάτια. Δεν υπάρχει δυνατότητα να μεταφερθεί ούτε άνθρωπος ούτε εμπορεύματα. Δεν είναι κάτι που το κάνουμε για τουριστικούς λόγους ή επειδή μας αρέσει. Είναι μια αναγκαιότητα στο νησί, είναι και το δικαίωμά μας στη μετακίνηση αν θέλετε. Είναι ο μοναδικός τρόπος. Εκτός και αν έρθει κάποιος και αναιρέσει τα προεδρικά διατάγματα που προστατεύουν την Ύδρα αλλά τότε θα μπορούσε να καταρρεύσει η τοπική οικονομία, δεν θα κυκλοφορεί τίποτα, είπε ο δήμαρχος και συμπλήρωσε:

Για να μεταφέρει ένα ξενοδοχείο τις αποσκευές των πελατών του, δεν υπάρχει άλλος τρόπος εκτός αν θέλετε να συζητήσουμε ευφάνταστα σενάρια, όπως να φέρουμε drones.

Ο δήμαρχος Ύδρας ανέφερε ότι ένα μουλάρι στοιχίζει 4.000 – 5.000 ευρώ και ο ιδιοκτήτης του το προσέχει σαν τα μάτια του. «Γίνεται 200 χρόνια στο νησί. Δεν παραβιάζεται καμία νομοθεσία και δεν έχει καταγραφεί ουδέποτε περιστατικό κακοποίησης ζώου», επέμεινε, αντικρούοντας τις ενστάσεις. Πρόσθεσε πάντως ότι η Ύδρα είναι ένα νησί κοσμοπολίτικο και πάντοτε ανοιχτό σε οποιονδήποτε διάλογο και σε οποιαδήποτε πρόταση.

Πηγή  in.gr