Η Γούπα, ο Καράς και ο Ελέφαντας: Η όμορφη γωνιά της Κιμώλου

Πάει καιρός από την εποχή που η Κίμωλος ήταν η παραμελημένη «μικρή αδερφή» της μεγαλύτερης και τουριστικά διασημότερης Μήλου, από την οποία απέχει περίπου μισό μίλι. Το νησί των Κυκλάδων αποκτά όλο και περισσότερους και φανατικότερους οπαδούς και σε αυτό παίζει μεγάλο ρόλο το θαλάσσιο κομμάτι του. Η Κίμωλος σίγουρα είναι ένα νησί για όσους είναι θιασώτες της άποψης ότι καλοκαιρινές διακοπές σημαίνουν κολύμπι και παραλία.

Το δικό μας αγαπημένο σημείο κάθε φορά που ερχόμαστε στην Κίμωλο δεν είναι ακριβώς παραλία. Περισσότερο θυμίζει πισίναΑκόμα και αν βρεθείτε έστω και για μία μόνο ημέρα στην Κίμωλο (αν για παράδειγμα παραθερίζετε στην Μήλο και αποφασίσετε να κάνετε μία μονοήμερη εκδρομή εκεί) αξίζει να κάνετε μία βουτιά στη Γούπα και τον Καρά.

Η Γούπα είναι παραθαλάσσιος οικισμός που απέχει κάτι λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από τη Χώρα (το χωριό όπως το λένε οι ντόπιοι) του νησιού. Η -ας πούμε- κύρια παραλία του οικισμού είναι στη Γούπα και λέγεται Ρέμα. Είναι μικρή και βοτσαλωτή. Από τη μία πλευρά, θα βλέπετε τα λευκά βράχια και τα καταγάλανα νερά και από την άλλη τα «σύρματα». Πρόκειται για σπηλιές/αποθήκες που έχουν φτιάξει οι ντόπιοι λαξεύοντας τα μαλακά βράχια ώστε να φυλάσσουν εκεί τις βάρκες τους. Είναι σφραγισμένες με ξύλινες, χρωματιστές πόρτες. Την τελευταία φορά που βρεθήκαμε εκεί ήταν φανερό πως αρκετά από τα σύρματα δεν χρησιμοποιούνται πια, παρόλα αυτά η παρουσία τους λειτουργεί ιδιαίτερα ατμοσφαιρικά. Εξυπακούεται ότι αν έχετε έντονη παρουσία στα social media ή απλά σας αρέσει να φωτογραφίζετε, καλό είναι να έχετε φορτισμένη την μπαταρία του κινητού σας τηλεφώνου.

Ο Καράς και ο Ελέφαντας

Ελάχιστα μακριά από τη Γούπα είναι ο Καράς. Δεν υπάρχει βότσαλο, μόνο βράχια για να απλώσετε την πετσέτα σας και να βουτήξετε από εκεί στη θάλασσα. Εδώ, βρίσκεται και ο «Ελέφαντας». Πρόκειται για ένα σημείο με έναν βράχο που από τις διαβρώσεις του αέρα και του νερού έχει αποκτήσει σχήμα που θυμίζει -πολύ έντονα- το μεγάλο θηλαστικό. Ο «Ελέφαντας» έχει στα νότια του ένα άσπρο σπίτι και ο συνδυασμός με τη θάλασσα και τα απέναντι βράχια δημιουργεί μια εικόνα που θυμίζει πίνακα ζωγράφου του 20ού αιώνα.

Ένα μεγάλο, ιδιαίτερα τον Αύγουστο των μελτεμιών- πλεονέκτημα της Γούπας και του Καρά είναι πως τα νερά εδώ είναι σχεδόν πάντοτε ήρεμα και το σημείο απάνεμο. Αυτό σε συνδυασμό με τα βράχια και το γαλήνιο τοπίο δημιουργεί μια αίσθηση πισίνας στους λουόμενους. Μια πισίνα στην οποία όμως δεν είναι σπάνιο να κολυμπάτε ανάμεσα σε πάμπολλα μικρά ψάρια.

Το μόνο -κατά τη γνώμη μας- αρνητικό της επιλογής της συγκεκριμένης τοποθεσίας για το μπάνιο σας είναι η έλλειψη φυσικής σκιάς (εκτός από ελάχιστα αρμυρίκια στο Ρέμα), ενώ το ότι δεν πρόκειται για παραλία αλλά για βράχια κάνει αδύνατη την τοποθέτηση ομπρέλας. Επομένως, καλό θα είναι να έχετε μαζί σας αντιηλιακή κρέμα όπως βέβαια και άφθονο νερό καθώς δεν υπάρχει κάποια καντίνα για να προμηθευθείτε το οτιδήποτε. Επιπλέον, καθώς ο χώρος στις πλάκες του Καρά δεν είναι απέραντος, στη high season είναι πιθανό να είστε αρκετά στριμωχτά.

Πώς θα πάτε

Από τη Χώρα της Κιμώλου, η Γούπα απέχει λιγότερο από 1 χιλιόμετρο, πράγμα που σημαίνει πως μπορείτε να φθάσετε εκεί με τα πόδια, σε περίπου 10 λεπτά. Από το Ψάθη, το λιμάνι του νησιού θα χρειαστεί να περπατήσετε λίγο παραπάνω, 15 λεπτά. Σε κάθε περίπτωση αν έχετε αυτοκίνητο σε περίπου 3 λεπτά θα είστε εκεί.

7 tips για διακοπές στην Κίμωλο

Σε διάφορα σημεία του νησιού λειτουργούν υπαίθριες δανειστικές βιβλιοθήκες, ιδιαιτέρως καλαίσθητες. Μπορείτε να δανειστείτε κάποιο βιβλίο για να διαβάσετε στο νησί και -γιατί όχι- να χαρίσετε εσείς βιβλία που δεν θέλετε πια.

«Επιβάλλεται» να αφιερώσετε μια μέρα για εκδρομή με καραβάκι στην Πολύαιγο, το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί του Αιγαίου. Καλό θα είναι όμως να επιλέξετε για αυτό μία μέρα χωρίς πολύ άνεμο.

Trademark της τοπικής κουζίνας είναι η λαδένια. Μία πίτα που μοιάζει αρκετά με πίτσα με ψωμένια ζύμη και λίγα αλλά καλά υλικά: ντομάτα, κρεμμύδι, ρίγανη και μπόλικο ελαιόλαδο.

Η Κίμωλος είναι ιδανική επιλογή για όσους αγαπούν τις φυσιολατρικές δραστηριότητες, καθώς έχει πλήθος από περιπατητικές διαδρομές με υπέροχα τοπία και εκπλήξεις.

Αν δεν σκοπεύετε να μείνετε στο νησί πάνω από 3-4 μέρες μπορείτε να μη φέρετε ή να μη νοικιάσετε μέσο μεταφοράς. Η Κίμωλος δεν είναι πολύ μεγάλη και τη high season υπάρχει καλή εξυπηρέτηση με τα λεωφορεία για το Χωριό, το λιμάνι και τις κύριες παραλίες του νησιού.

Ακόμα και αν δεν θεωρείτε τον εαυτό σας ρομαντικό, αξίζει να βρεθείτε στην παραλία Μαυροσπήλια, στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, την ώρα που δύει ο ήλιος. Το ηλιοβασίλεμά της είναι από τα ωραιότερα του Αιγαίου

πηγή travel