Φον Ντερ Λάιεν: 2,25 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από την ΕΕ – Κ. Μητσοτάκης: Το ταχύτερο θα φτάσουν οι ευρωπαϊκοί πόροι

Θα είμαστε γρήγοροι και ευέλικτοι, θα βρούμε λύσεις, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, κατά τις κοινές δηλώσεις της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τη συνάντησή τους στο Στρασβούργο για το ζήτημα της ενίσχυσης της Ελλάδας έναντι των συνεπειών των πρόσφατων φυσικών καταστροφών από πλημμύρες και πυρκαγιές.

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε πέντε πηγές χρηματοδότησης προς την Ελλάδα εξαγγέλοντας ότι για τη χώρα μας θα κινητοποιηθούν κεφάλαια συνολικού ύψους έως συνολικά 2,25 δισ. ευρώ.

– Θα χρησιμοποιήσουμε κεφάλαια από την προηγούμενη περίοδο που δεν δαπανήθηκαν από τα Ταμεία Συνοχής τα οποία διαφορετικά θα χαθούν

Η δεύτερη πηγή αφορά το ευρωπαικό ταμείο υποστήριξης από το οποίο θα κινητηθοποιούν κεφάλαια που και σε αυτή την περίπτωση θα χάνονταν

– Το τρίτο στοιχείο είναι η κοινή αγροτική πολιτική. ‘Εχουμε αχρησιμοποιήτους πόρους από προηγούμενα προγράμματα αλλά θα εξετάσουμε και τα χρήματα από την επόμενη χρονιά. Τα χρήματα αυτά θα αποκαταστήσουν δάση και αγροτικές υποδομές

– Η ΕΕ είναι έτοιμη να εξετάσει αίτημα στήριξης από το ευρωπαϊκό ταμείο αλληλεγγύης. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να είναι διαθέσιμα έως 400 εκατ. ευρώ

– Θα υπάρξουν πόροι και από το πρόγραμμα Next Generation 2

Ο Πρωθυπουργός, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στο μέγεθος της πρόσφατης πυρκαγιάς στον Έβρο, της μεγαλύτερης στην πρόσφατη ιστορία της Ευρώπης, ενώ έδειξε και μια χαρακτηριστική φωτογραφία από το χωριό Μεταμόρφωση στη Θεσσαλία, για να καταδείξει το μέγεθος της καταστροφής.

“Έχουμε τη δυνατότητα να μην παρεκκλίνουμε από τους δημοσιονομικούς μας στόχους κατά την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής”, ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι φυσικά “θα υπάρξουν χρηματικοί πόροι από την Ευρωπαϊκή Ένωση” προς ενίσχυση της χώρας.

“Πάνω από 2 δισ. ευρώ θα δοθούν για την ανακατασκευή υποδομών που καταστράφηκαν, καθώς και για τη δημιουργία νέων”, συνέχισε.

“Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είχε λάβει υπ’ όψιν τέτοιου τύπου καταστροφές, οπότε στόχος είναι η αναβάθμιση του Ταμείου Αλληλεγγύης, προκειμένου να μπορεί να ενισχύει χώρες-μέλη σε ανάλογες περιπτώσεις”, είπε ακόμη.

“Θα επανέλθουμε, η Ευρώπη θα υποστηρίξει τη χώρα μας”, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Συμπλήρωσε δε ότι “δημιουργήσαμε την Task Force προκειμένου να ξεπεράσουμε τα παραδοσιακά γραφειοκρατικά προβλήματα, ώστε οι ευρωπαϊκοί πόροι να φτάσουν στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό”.

Αναλυτικά, η κ. Φον Ντερ Λάιεν ανέφερε:

“Αγαπητέ πρωθυπουργέ Κυριάκο, ευχαριστώ πολύ που ήρθες στο Στρασβούργο. Έχω εκπλαγεί από τις καταστροφές στην Ελλάδα, μου έδειξες τις φωτογραφίες. Πραγματικά δεν το έχω ξαναδεί αυτό. Είναι από τις φορές που η χώρα σας περνάει μια πολύ δύσκολη κατάσταση, πολύ δύσκολη για όλη την Ευρώπη. Ποτέ δεν είχαμε μια τόσο μεγάλη περιοχή να καταστραφεί από πλημμύρες. Ένα πολύ μεγάλο μέρος της Ελλάδας έχει καταστραφεί από τις πλημμύρες, όπως ο κάμπος της Θεσσαλίας. Πραγματικά οι εικόνες από την Καρδίτσα είναι πολύ λυπηρές. Όλοι, οι άντρες, οι γυναίκες, τα παιδιά, υπομένουν αυτές τις καταστροφές με πολύ κουράγιο και πραγματικά θρηνούμε για τις ζωές που έχουν χαθεί.

Η Ευρώπη βρίσκεται δίπλα στους αδύναμους και στους Έλληνες. Και θέλω να ξέρετε ότι η Ευρώπη είναι δίπλα στην Ελλάδα και στους Έλληνες. Είμαστε μια ένωση αλληλεγγύης και είναι πολύ σημαντικό που είστε εδώ σήμερα και μπορέσαμε να συναντηθούμε. Σε ευχαριστούμε πολύ που ήρθες και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αυτή την αλληλεγγύη με τους υπουργούς σου. Μιλήσαμε για τους καλύτερους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε τους Έλληνες. Πολλές επενδύσεις θα είναι απαραίτητες για να ξανά δημιουργήσουμε μετά τις καταστροφές και φυσικά χρειαζόμαστε και άμεση βοήθεια. Χρειάζεται και άμεση βοήθεια για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις ανθρώπινες ζωές.

Θα είμαστε γρήγοροι, θα βρούμε λύσεις, θα είμαστε ευέλικτοι. Θα κινητοποιήσουμε όλους τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και θέλω να εστιάσω σε πέντε πράγματα που μπορούν να κινητοποιηθούν άμεσα.

Πρώτον, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε χρήματα από την προηγούμενη περίοδο που δεν δαπανήθηκαν, διαφορετικά θα χαθούν. Οπότε μιλάμε για λεφτά που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και από τα ταμεία συνοχής. Το δεύτερο αφορά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Υποστήριξης. Κεφάλαια, τα οποία θα πρέπει να διοχετεύσουμε κάπου φέτος, οπότε αμέσως μπορούμε ένα μέρος αυτού του ποσού, να διοχετεύσουμε στους Έλληνες. Το τρίτο στοιχείο είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οποία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Έχουμε λοιπόν, δύο ταμεία από το προηγούμενο πρόγραμμα και πλέον έχουμε και το νέο πρόγραμμα για την Αγροτική Πολιτική, το οποίο θα δούμε και θα εξετάσουμε και την αγροτική πολιτική για του χρόνου.

Όλα αυτά τα ταμεία θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν τα δάση και τις αγροτικές υποδομές που θα πρέπει να αποκατασταθούν. Όλα αυτά θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να έχουν έως και 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Ένωση επίσης είναι δίπλα σας για να μπορέσει να διοχετεύσει και κάποιους πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης. Θα πρέπει να το θέσουμε σε υψηλότερο επίπεδο και αν αυτό συμβεί, τότε του χρόνου θα μπορούμε να σας διαθέσουμε από εκεί 400 εκατομμύρια ευρώ.

Και φυσικά η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει και μερικούς κάποιους πόρους από την από το πρόγραμμα Νέα Γενιά 2, οπότε σίγουρα θα έχουμε πόρους και από εκεί.

Θα συνεργαστούμε και θα συνεργαστούμε στενά με τις ελληνικές αρχές. Θα δημιουργήσουμε μια Task force, η οποία θα ξεκινήσει τις εργασίες της πολύ γρήγορα, σε δύο μόλις μέρες, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους Έλληνες πολύ γρήγορα και οι Έλληνες πραγματικά θα μπορούν να στηρίζονται στην Ευρώπη για γρήγορη υποστήριξη, μέγιστη ευελιξία και είμαστε δίπλα σας όχι μόνο σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή, αλλά και για να μπορέσουμε να ανα δημιουργήσουμε ότι καταστράφηκε”.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων ανέφερε:

“Θα ήθελα να επισημάνω τη βαρύτητα της κατάστασης. Η Ελλάδα τον περασμένο μήνα υπέστη δύο πολύ μεγάλες καταστροφές που δεν είχαμε ξαναδεί ιστορικά: την τεράστια πυρκαγιά στον Έβρο, τη μεγαλύτερη στην ιστορία της Ευρώπης και την κακοκαιρία Daniel που έπληξε τη Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα ιδιαίτερα σκληρά. Είχαμε τις χειρότερες πλημμύρες που είδαμε ποτέ στην ιστορία της Ελλάδας και στην ιστορία της Ευρώπης” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

“Θα ήθελε και πάλι να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου σε εκείνους που έχασαν αγαπημένους ανθρώπους στη διάρκεια αυτής της κακοκαιρίας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις μονάδες έκτακτης ανάγκης, την πολιτική προστασία, όλες τις δυνάμεις που συμμετέχουν ενεργά σε όλη την προσπάθεια” τόνισε.

Έδειξε φωτογραφία της περιοχής Μεταμόρφωση τονίζοντας ότι “δεν έχουμε ξαναπεί παρόμοια κατάσταση με τόσο μεγάλη καταστροφή στη γεωργική παραγωγή, στις υποδομές μας. Φυσικά το σημαντικότερο είναι οι Ζωές των ανθρώπων και οι περιουσίες τους, τα σπίτια τους και είναι προτεραιότητά μας αυτοί οι άνθρωποι να επιστρέψουν στα σπίτια τους, στις επιχειρήσεις τους. Πραγματικά στηριζόμαστε στην Ευρώπη για να το καταφέρουμε αυτό”.

“Η οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση και είμαστε σε θέση να καλύψουμε με πολλές άμεσες ανάγκες χωρίς να παρεκκλίνουμε από τους στόχους του προϋπολογισμού που έχουμε και είναι πολύ επείγον η Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει την μέγιστη υποστήριξη και ευελιξία προκειμένου να στηρίξει την Ελλάδα και βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα”.

Νωρίτερα, το Capital.gr μετάδιδε:

Με τις κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ολοκληρώθηκε ο κύκλος των διευρυμένων συζητήσεων στο Στρασβούργο όσον αφορά στην αλληλεγγύη και τη στήριξη που ζητεί η Ελλάδα για την επούλωση των μεγάλων πληγών που άφησε στη θεσσαλική γη η κακοκαιρία “Ντάνιελ”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το κυβερνητικό κλιμάκιο που τον συνοδεύει παρουσιάζουν στην ευρωπαϊκή ηγεσία την αποτίμηση των καταστροφών στους νομούς της Θεσσαλίας, με την Αθήνα να ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, μέσα από την έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη προς τη χώρα μας. Τι ζητεί η ελληνική πρωτεύουσα; Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη:

-Ευελιξία και εμπροσθοβαρείς διαδικασίες σε διαθεσιμότητα πορων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης όσον αφορά στις καταστροφές.

-Επιπλέον πόρους από ταμείο αλληλεγγύης και αγροτικό αποθεματικό…

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η κ. Μέτσολα, που εξέφρασε την απόλυτη αλληλεγγύη της Ευρώπης προς την Ελλάδα, εξέπεμψε δύο μηνύματα:

-Πρώτον, ότι οποιαδήποτε απόφαση πρέπει να ληφθεί από τον ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για τη στήριξη της χώρας μας, αυτή θα ληφθεί το συντομότερο δυνατόν.

-Δεύτερον, ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μόνη της στην αντιμετώπιση αυτής της ακραίας κατάστασης, αλλά πρέπει να συνδράμει αποφασιστικά ολόκληρη η Ευρώπη. Στην ανάγκη η Ευρώπη να αναλάβει το ρόλο που της αναλογεί στηρίζοντας σε αυτήν τη δοκιμασία τη χώρα μας αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός. “Θα καταφέρουμε να το ξεπεράσουμε. Είναι επίσης σημαντικό για τους Έλληνες πολίτες, ιδιαίτερα αυτούς στη Θεσσαλία, οι οποίοι χτυπήθηκαν από αυτή την καταστροφή, να γνωρίζουν ότι η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό τους, όχι μόνο στα λόγια, αλλά και με συγκεκριμένες πράξεις”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

πηγή capital